Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

περιήγηση σε μνημεία της Αθήνας...

από τη Φεραδούρου Μαρία

 


Η Β΄ λυκείου του σχολείου μας (με σύνολο 50 μαθητές), την Τετάρτη 10 Απριλίου, πραγματοποίησε μία νέα εκπαιδευτική δράση  με θέμα «Βυζαντινές εκκλησίες» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Οι εκπαιδευτικοί  που μας συνόδευσαν ήταν: η διευθύντρια κ. Ξάνθου, η κ. Καραμάνη, η κ. Μπουγιέση και η κ. Παπαμιχαήλ. Η επιβίβαση στο πούλμαν έγινε γρήγορα και έτσι φτάσαμε νωρίς στον προορισμό μας.

Για αρχή, ο πρώτος χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν η εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, στην Ερμού, στο κέντρο του εμπορικότερου δρόμου της περιοχής. Η καθηγήτρια μας (κ. Μπουγιέση) μας εξήγησε την ιστορία του μέρους, πράγμα που το έκανε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πρόκειται για μία μικρή βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γι’ αυτό  αποκαλείται και «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός».

Επόμενος προορισμός ήταν η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Οι καθηγήτριες μας (κ. Παπαμιχαήλ και κ. Καραμάνη), μας ενημέρωσαν πως κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1847-1850, πάνω σε προηγούμενο μεσαιωνικό ναό, ο οποίος μέχρι τον 17ο αιώνα ήταν μετόχι της Μονής Πεντέλης. Είχαμε την ευκαιρία να μπούμε μέσα και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Στον επίλογο της περιήγησης μάθαμε την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πλατεία Μητροπόλεως. Είναι ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Αθήνας (κτισμένος την περίοδο 1842-1862) με μνημειώδη βυζαντινή αλλά και νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Ο χρόνος μιας σχολικής δράσης όμως ήταν περιορισμένος. Υπήρχαν κι άλλα βυζαντινά μνημεία που δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε. Στο λίγο ελεύθερο χρόνο που είχαμε πριν την επιστροφή μας κάποιοι μαθητές  έκαναν μια μικρή βόλτα. Άλλοι αναζήτησαν  κάποια γωνία για  φαγητό ή καφέ. Και τέλος  κάποιοι έκαναν αγορές από εμπορικά καταστήματα της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.